Lite nagelfakta.

När man har konstnaglar, bör man olja in dom 2 ggr om dagen.

Både vid nagelbandet & undersidan.

Bryter du en nagel eller du får släpp, limma aldrig själv.

Du riskerar att stänga in bakterier och fukt. Du riskerar även och få infektioner.

Pilla aldrig bort materialet själv, du riskerar att skadar din egen nagel.

Klipp eller pilla aldrig på trasiga nagelband, de läker fortare om du smörjer dom ofta.

Fila alltid dina naglar när dom är torra, har du nyligen tvättat händerna är det svårare att fila och du riskerar då att nageln blir mer skör.

 

Släpper dina naglar ?

Här är några anledningar.

- Materialet har lagts på för nära nagelbandet.

- Att nagelplattan inte rengjorts ordentligt.

- Nagelbyggaren har blandat olika märke på produkterna ( men faktum är att olika märken innehåller olika sorters kemisk sammansättning vilket aldrig bör/skall blandas.. Att mixtra med olika märken hur som kan både göra så att din konst naglar inte håller som planerat men i värsta fall även leda till svåra allergier, besvär. Så snälla följ skötsel råden vilka märken du en använder! )

- Felaktig applicering.

- Dåligt underhåll, gå var 3 - 4 vecka.

- Vissa mediciner.

- Stress

- Slag

- Graviditet

- Fukt

 

Skadar konstnaglar mina egna naglar ?

Tyvärr har uppfattningen att konstnaglar skadar den egna nageln spridits bland konsumenter.

Det stämmer inte. 

Om dina naglar blivit skadade är det sällan materialet som orsakat det.

Konstmaterialet  i sig skadar inte naglarna!!

I dessa fall är det ofta okunniga nagelbyggare som överfilat nageln, hanterat produkterna på fel sätt, eller kunden som själv har pillat och slitit av materialet.

 

( En stor del av alla konstmaterial är utvecklade i USA. Där testat alla produkter noga. Företagen riskerar att bli stämda på stora belopp om det visar sig att materialet är skadligt, och då är företagen tvungna att lägga ner produktionen . .

 

Dagens material kräver inte att man ruggar upp den egna nageln med grov fil ( som man gjorde för typ 20 år sedan ). Idag binder materialen kemiskt  med den egna nagelns keratin och man behöver endast försiktigt rugga upp ytan med en fin fil. Detta är en av anledningarna till att det är mycket viktigt att välja en seriös salong.

 

Sköter man sina konstnaglar och tar bort dom på rätt sätt, är ingen skada sked.

 

Många tror att man måste ta bort materialet för att " lufta" ens egen nagel.

Naglar andas inte, de trivs så länge du sköter dom väl och nagelbyggaren inte filar på din egen nagel.

Blir din egen nagel tunn beror det oftast på att du slitit bort dina konstnaglar eller att din nagelbyggare filat för mycket.

 

 

Akrylnaglar eller Gelenaglar ?

 

Akryl är det system som har funnits längst vad gäller konstnaglar. Förr användes samma material som vid tandimplantat, men idag är systemet utvecklad enbart för naglar. I akrylens tidiga början var det inte så lätt att applicera det utan att få det tjockt och klumpigt. På senare tid har detta system utvecklats och även med akryl är det möjligt att få ett nättare och naturligt utseende.

Akryl använder pulver och vätska som härdar i luften när de blandas. Numera finns även en typ av akrylsystem som härdar i UV-ljus. Akryl kan ha en stark doft eller vara doftfri, men observera att doften inte säger någonting om huruvida produkten är allergiframkallande eller inte!

För att skapa konstnaglar i akryl blandar man pulver och vätska, i exakt rätt mängd, för önskat resultat. Man jobbar med små bollar (beads) som man formar till på nageln. Materialet härdar av värmen i rummet (varma sommardagar härdar materialet fortare än en kall vinterdag). Det tar i regel mellan 1-3 minuter för materialet att härda på ytan men härdning pågår hela tiden direkt efter behandlingen och upp till 24-48 timmar då total härdning skett. Denna process kan kännas hos vissa personer som ett lätt tryck eller brännande känsla direkt efter behandlingen men avtar fort. Då akryl behöver fukt i härdningsprocessen är det viktigt att olja naglarna extra mycket de första dygnen för att minska den brännande känslan.

Det är viktigt att nagelterapeuten arbetar med en ren vätska hela tiden och byter vätska ofta under behandlingen. Har man haft skräp i penseln från "smutsig" vätska kan en akrylnagel bli missfärgad.

Det finns många färger och nyanser på akrylpulvret för att kunna skräddarsy en look för varje kund, oavsett som det är en naturligt utseende som önskas eller ett utseende med fräcka mönster, färger och dekorationer.

Akrylnaglar är i sig matta, så för att få en glansig yta behöver de poleras eller lackas med överlack eller gel.

Akrylnaglar löses upp i aceton, så en viss försiktighet är att föredra om du använder nagellacksborttagning med aceton. Likaså om du arbetar med lösningsmedel så finns en stor risk att akrylnaglar påverkas.

Generellt sett är akrylnaglar starka och hållbara, och de passar mycket bra för dig som vill ha långa naglar. Återbesök sker efter mellan 2-4 veckor, beroende på hur fort dina egna naglar växer och hur du använder dina händer och naglar.

 

Gel har funnits sedan mitten/slutet av 90-talet och populariteten har ökat markant de senaste åren både hos nagelterapeuter och kunder. Hos nagelterapeuter för att det anses som ett av de lättaste systemen att lära sig och hos kunderna för att de ser mycket naturliga ut. Detta system är numera minst lika vanligt som akryl.

Gel är en färdig blandning som härdar i en speciell UV-lampa. Det ultravioletta ljus som används i lampan är av typen UV-A och är inte skadligt. Händerna får inte någon solbränna. Gel finns även som ett vanligt nagellack men som härdas i UV-lampa istället för i luften. Detta gör att lacket håller i flera veckor kontra några dagar som med vanligt nagellack.

För att skapa konstnaglar i gel läggs det på nageln med en speciell teknik i flera lager och härdas i UV-lampa i cirka 2 minuter per lager. De flesta märken har s.k. tre-stegs system med bonder/bonding som steg ett, skulpteringsgel som steg två och en glans (typ av överlack i gel) som steg tre.

Efter härdning får gelen en klibbig yta som beror på att syret i luften hindrar det översta lagret av gelen att härda. Detta lager torkas bort (om inte mer material ska direkt läggas på). Det ohärdade materialet innehåller allergena ämnen och man bör därför undvika kontakt med hud. När materialet är härdat föreligger inte längre någon risk för allergier. Några märken är allergitestade och får kalla sig "Hypoallergenic", andra kan vara mer allergiframkallande.

Ibland kan det kännas som om det "bränns" i nageln under tiden handen är i lampan. Detta beror på att blodkärlen under nagelplattan är känsliga för den värme som bildas då gelen härdas. Det är viktigt att så fort den brännande känslan uppstår att ta ut handen från UV-lampan i några sekunder tills det avtar och sedan sätta in den i UV-lampan igen.  Det är av största vikt att man håller händerna i lampan under rekommenderad tid, för att undvika underhärdning. Tas handen ut en stund, bör man se till att lägga till samma tid. Underhärdat material kan orsaka släpp och risken för allergier kan öka.

Då härdningsprocessen är klar redan när materialet varit i UV-lampan är det inte lika viktigt att olja naglarna så mycket direkt efter behandlingen. Dock är det viktigt att olja naglarna för att din naturliga nagel ska fortsätta få fukt och nagelbanden hålla sig fina.

Det finns många olika nyanser och färger av gel för att kunna anpassa varje kunds naglar och göra häftiga mönster och dekorationer.

Gel är i regel inte upplösningsbara utan måste filas bort men det finns några märken och s.k. soak-off gel (nagellack i gel) som är upplösningsbara med aceton eller speciell borttagning. Gel som är upplösningsbart drar lättare till sig lösningsmedel och andra kemikalier och kan gulna efter en tid. Gel som inte är upplösningsbar passar dig som arbetar med lösningsmedel och kemikalier eftersom materialet inte påverkas så mycket av det.

Generellt sett är gelnaglar starka och hållbara, och de passar mycket bra för dig som vill ha långa naglar. Återbesök sker efter mellan 2-4 veckor, beroende på hur fort dina egna naglar växer och hur du använder dina händer och naglar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0